New in 2021

Historie

Stavelot is ontstaan aan en dankzij de Amblève. Er is geen twijfel dat de eerste bewoners werden aangetrokken door zijn heldere, rijke waters. De eerste “stavelotains” waren ongetwijfeld vissers.

De mannen die onze vereniging  hebben onze club “la truite” opgericht in 1910

De  leden van de eerste commissie: Alfred Briska (voorzitter), Armand Schuind (vice-voorzitter), Jean Levarlet (secretaris), Emile Dubois (penningmeester), Armand Gregroire , Charles Dopagne, Marechal Henri en Edmond  Gaspar.

Met een bestaan van meer dan een eeuw, la truite  ging  de twintigste eeuw in ,op het ritme van de grillen van de Amblève, meervoudige en onvergetelijk vangsten. De archieven getuigen: 1910-1940,  leert ons  dat forel en zalm waren de vreugde van” stavelotains” maar ook marcatchous uit het veel verdere streken, (Verviers, Luik …) die met hun vliegenlat kwamen zwaaien in deze heldere waters.

Journée de Pêche aux Etangs avant la guerre 1940 (1)Vissen Vijvers tot dag voor de 1940 oorlog (1)

van pure levensonderhoud aan het begin van de twintigste eeuw, verandert de visserij geleidelijk ook recreatie en sport. Grote populaire wedstrijden werden regelmatig gehouden op de vijvers van david.

En het is in deze dat het gemeenschappelijke karakter van la truite zinvol is , Jong en oud vinden tevredenheid en voldoening reeds vele jaren.

Maar donkere tijden komen: ondanks de leerlooierijen en twee oorlogen, heeft la truite goed standgehouden! Dit was zonder te rekenen op de industrialisering van de oevers van de Warche (papierfabrieken, zuivel, …) in de jaren zestig door de groeiende uitstoot van lokale gemeenschappen langs de Amblève en haar zijrivieren. Al deze vervuilingen raakten de vis en daarom vissers.

Voor vele jaren, stavelotains zagen een rode rivier op een dag, de overtreding van de dag, groen of grijs twee dagen later …

Tot op een dag in 1993, toen de zuiveringsinstallatie Malmedy werd opgestart. Anderen volgen snel.  Het was onder deze impuls, dat men  niet lang moest  wachten om de herbloei  te zien ,  en er waren terug  stijgers van  forel en vlagzalm, snoek . verrast door de passage van een toeschouwer, vrijende eenden … de natuur had zich herbevestigd!!

De vereniging bleef onbekend  gedurende deze lange periode, echter kende ze een opleving onder leiding van Leon Colinet, Jean-Marie Lagamme, Jean-Marie Parmentier en hun vrienden.

Laten wij danken hen van harte!

Begin  jaren 2000, zijn meer dan 120 leden geregistreerd  en beoefenden vurig hun passie.

La truite wordt hernieuwd en, aan zijn zijde, de rivier contract Amel geboren met als rode draad met de bescherming en het duurzame beheer van de rivier, zodat nooit meer een dergelijke situatie kan  gebeuren.

Bronnen: Amel archieven van Patrice Lefebvre en Jean-Marie Parmentier. Stavelot 2000.

10289843_536120963172443_3113039212420894991_n